Antenneforeningen Vejen - topannonce Skjern Bank - vi er lige i Bramming

Byfesten i Glejbjerg er slut for i år, og det har fået Ina Tofterup fra Glejbjerg til tasterne.

 

I et et indlæg til migogvejen skriver hun:

»Byfesterne er ved at uddø, og de små festivaler kæmper med vigende deltagertal og mangel på frivillige. Sådan lyder det aktuelt flere steder fra.

Men i Glejbjerg kan vi konstatere, at fællesskabet og pionerånden lever i bedste velgående.

 

(læs videre under annoncen)

Leo Christensen - må jeg købe din bil

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

Et blomstrende foreningsliv, loyal opbakning til det lokale erhvervsliv og en engageret tilgang til udvikling. Fodboldskolen er netop genopstået efter corona med god tilslutning, nye idrætsgrene trives i hallen og mærkedage som fx Sankt Hans fejres med mange deltagere i fakkeloptog gennem byen. En ny skov og legeplads er ved at opstå som brobygger mellem børn, unge og ældre.

Og byfesten? Den er genopstået efter corona med manér!

Traditionen for eks-glejbjergensere med at tilbringe uge 28 i deres gamle hood er i den grad stadig i live, og mange udenbys gæster så vi også til den netop overståede festuge.

En hel uge med kultur, idræt, fest og spas – og ikke mindst sammenhold og fællesskab.

Festen starter i kirken, fortsætter på stadion, og første halvdel af ugen kulminerer med stort løb og lokale bands torsdag, hvor festen nærmest ikke kan slutte, selvom teltet lukker ned.

Man bliver helt varm om hjertet, når 330 mennesker skråler af fuld hals med på Glejbjergsangen i teltet lørdag aften, men bestemt også, når hele pladsen summer af liv fredag aften på trods af regn og knap så megen varme. Når hovedgaden - og den er lang - er proppet med mennesker søndag formiddag til et flot optog med orkester og veteranbiler, fordamper tømmermændene næsten.

Fra søndag til søndag er der liv og glade mennesker i alle aldre. Fælles om at fejre sommer, fest og fællesskab med verdens bedste naboer. Sådan en byfest kommer ikke af sig selv, for der skal bruges et hav af frivillige til små og store opgaver før, under og efter festlighederne.

Er det så ikke svært at få folk til at hjælpe? Åbenbart ikke i Glejbjerg, for allerede da teltet skulle rejses, dukkede over 50 frivillige op helt af sig selv for at give en hånd med. Sådan er det nemlig i et lokalsamfund, hvor pionerånd, sammenhold og initiativ er nøgleord – både til hverdag og fest.

Jeg er en stolt glejbjergenser.

(Foto: Mads Fricke)

 

migogvejen kiggede også forbi festlighederne i Glejbjerg:

https://migogvejen.dk/nyheder/sport/7239-fest-og-motion

 

 

 

For andet år i træk har ulveparret i Klelund Plantage ved Hovborg fået hvalpe.

- Vildtkameraer har foreløbigt dokumenteret, at der er mindst én hvalp. som er født først i maj, skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

 

(læs videre under annoncen)

Vejen Kommune - bund

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

- Der kan godt være flere hvalpe i kuldet, men det kræver yderligere kameraoptagelser at fastslå, understreger de forskere fra Naturhistorisk Museum Aarhus og Aarhus Universitet, som sammen overvåger ulvene for Miljøstyrelsen.

Hvalpen - eller hvalpene - er efter alt at dømme født først i maj og er dermed ca. to måneder gamle nu. De vil formentlig ikke bevæge sig uden for det hegnede område før til efteråret.

- Det nye kuld er blevet observeret, fordi Den nationale ulveovervågning igennem foråret har fulgt forældreparret i Hovborgreviret, der består af en danskfødt hanulv og en tyskfødt hun, lyder det videre.

Parret etablerede sig i december 2020 og fik fire hvalpe første gang i maj 2021. Nu har det samme par igen fået hvalpe i samme område.

- Det er kun fjerde gang, et ulvepar har succes med at yngle i Danmark, siden ulven genindvandrede i 2012. For andet år i træk har ulveparret i Klelund Plantage ved Hovborg fået hvalpe, lyder det.

Vejen og Varde Kommuner har midlertidigt forbudt offentlig adgang i ulveområdet frem til og med 1. oktober. Det skyldes, at myndighederne har pligt til at beskytte ulve mod forstyrrelser især i perioder, hvor dyrene yngler, tager sig af deres unger, overvintrer eller vandrer.

Det forstyrrelsesfri område er markeret med skilte og oplysningstavler, og Miljøstyrelsen opfordrer skovgæsterne til at respektere forbuddet,, så ulvene får fred til yngelplejen.

- Da ulveparret ynglede første gang i 2021 var der også adgang forbudt for publikum i yngleområdet i den samme periode. Adgangsforbuddet blev respekteret, og det gjorde det muligt for ulvene at færdes og passe deres hvalpe nogenlunde uforstyrret i løbet af foråret og sommeren, skriver Miljøstyrelsen.

Mens der var begrænset adgang for offentligheden bevægede ulvene sig dog ofte rundt på områdets nordlige hede- og mosearealer, og der kunne man se dem på behørig afstand fra et udkigstårn på Agerbækvej. Det gav mange af skovens gæster store naturoplevelser.

Den største chance for at observere ulvene og deres unger får man desuden ikke ved at lede efter dem i terrænet, men ved at placere sig på et sted med god udsigt over det forstyrrelsesfri område som eksempelvis udkigstårnet på Agerbækvej.

(Foto: Vildtkamera/Miljøstyrelsen)

 

To af 17 betydningsfulde haver i landet findes her i kommunen.

I går var der hæder til haverne omkring Museet Sønderskov ved Brørup, og om to uger er der diplomoverrækkelse ved Baldersbæk ved Hovborg.

 

(læs videre under annoncen)

Gadeberg Begravelsesforretning

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

Det er Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur, der har kåret 17 »betydningsfulde haver«.

Herunder er »Baldersbæk Have og Lystanlæg« ved Hovborg.

Om anlægget lyder det fra landsforeningen:

»Offentlig adgang til lystanlægget og haven med »Den lumske dreng«. Områder tæt på villaen og baghaven er private.

I slutningen af 1800-tallet erhvervede velhavende danskere jord på heden og opdyrkede plantager.

Baldersbæk blev erhvervet af grosserer Holger Petersen fra København. Holger Petersen var interesseret i at støtte opdyrkningen af den danske hede og anlagde Baldersbæk Plantage.

I 1910 opførtes villaen tegnet af arkitekterne Bernhard og Valdemar Ingemann i et meget smukt naturområde, hvor havearkitekt E. Erstad Jørgensen omformede landskabet til et lystanlæg med opstemmede søer, stier, hytter, statuer og springvand.

Bag ved Villa Baldersbæk anlagde han en mindre parterrehave i dens formelle og symmetriske havestil.

Billedhugger Anders Bundgaard udførte de mange statuer, og i samarbejde med Holger Petersen og E. Erstad Jørgensen blev det lille anlæg med springvandet »Den lumske dreng« skabt.

Holger Petersen holdt af at more sig selv og sine mange gæster, og når man går på trappen til skulpturen, sprøjter den vand på den gående.

Landskabet omkring Baldersbæk blev restaureret i 2010. En gruppe lokale folk med historiker Holger Grumme Nielsen i spidsen tog i et frivilligt samarbejde med ejeren initiativ til at retablere anlægget.

Udgifterne blev klaret ved hjælp af Foreningen til bevarelse og formidling af natur- og kulturmiljøet i de danske skove, der var blevet oprettet i Grindsted i januar 2011; foreningens mange fondsansøgninger gjorde det muligt at gennemføre restaurering af stedets bærende værdier.

Baldersbæk er et meget smukt sted og har stor betydning for lokalområdet som historisk og kulturelt vartegn.«

(Foto: migogvejen©)

 

migogvejen deltog i diplomoverrækkelsen på Sønderskov i går:

https://migogvejen.dk/brorup/7220-haeder-til-have

 

 

Holsted er populær blandt nybyggere, og Vejen Kommune har netop sat syv nye byggegrunde i udbud på Overmarken i Holsted.

 

(læs videre under annoncen)

Gadeberg Begravelsesforretning

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

Salget af byggegrunde i Holsted har været stigende de seneste år, hvor Vejen Kommune siden 2020 har solgt 12 byggegrunde i henholdsvis Marsvænget og på Overmarken i Holsted.

Den øgede efterspørgsel har fået kommunen til at fremrykke udstykningsplanen for nye byggegrunde i Holsted til 2022 fremfor 2023, hvor byggegrundene oprindeligt skulle have været byggemodnet.

- Vi har virkelig kunne mærke en stor interesse for de kommende byggegrunde på Overmarken i Holsted. Der er efterhånden modtaget mange henvendelser fra både interesserede købere og spændte naboer, som ser frem til, at den sidste etape på Overmarken står færdig. Derfor er det glædeligt, at vi havde mulighed for at byggemodne området et helt år tidligere end først planlagt, siger Rikke Gaarde Andersen, salgsmedarbejder i Teknik & Miljø, i en pressemeddelelse.

De nye byggegrunde ligger placeret i forlængelse af den sydlige del af Overmarken og grænser dermed op til Højmarkskolen og fodboldbanerne ved idrætscenteret Medius.

Byggegrundene er lige nu i udbud frem til 30. juni, hvor man som køber har mulighed for at byde på en eller flere af grundene. Byder man på flere, kan man prioritere dem.

Når udbuddet er slut, vil grundene blive fordelt til højest bydende. De grunde som ikke bliver solgt i udbuddet, vil blive sat til salg på hjemmesiden.

Her vil alle kunne reservere og købe grundene efter først til mølle-princippet.

www.vejen.dk/byggegrunde kan man finde udbuddet og se flere informationer, herunder salgsplanen, priser, måleblade, tilbudsblanketter mv.

(Dronefoto af de nye byggegrunde: Vejen Kommune)

Skjern Bank - i Vejen 13.-17. juni

(tryk på annoncen og se mere)

 

En dieseltyv har været på spil i området.

 

(læs videre under annoncen)

Midtgaard & Thomsen

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

Politiet fortæller, at en dieseltyv har været i aktion ved Føvling.

Gerningsmanden brød op til en garage og kom af sted med en halv tank diesel fra en bil.

 

For en uges tid blev tyveknægte fanget:

https://migogvejen.dk/nyheder/112-politi/6968-dieseltyve-fanget

 

 

 

Mange lod søndagsturen gå forbi Stenager Økogris ved Hovborg.

 

(læs videre under annoncen)

Toyota - 2022

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

Her bød indehaverne, Lisbeth og Nicolaj Pedersen, velkommen til den traditionelle »sofari«.

Her åbnes dørene til marker og stalde for at præsentere den økologiske produktion.

Besætningen består af 650 søer, der får godt 16.000 smågrise om året.

»Stenagergrisene bliver født på friland. Her går smågrisene sammen med søerne, indtil de er otte uger, hvorefter de bliver fravænnet. Den sene afvænning giver grisene masser af naturlig næring i deres første leveuger, mens de vænner sig til livet på marken og overgangen til almindeligt foder. Det er med til at styrke deres immunforsvar og giver i sidste ende sundere, stærkere og mere veludviklede grise. 60 procent af grisenes foder dyrker vi selv.

Vi forsøger hele tiden at udvikle økologien, så vi kan yde vores bidrag til en mere klimavenlig og bæredygtig landbrugsproduktion. Vi har bl.a. plantet poppeltræer i farefolden. Det giver øget velfærd til dyrene samtidig med, at træerne binder CO2, optager kvælstof fra grisenes gødning og skaber øget biodiversitet. Vores gødning fra staldene går til et økologisk biogasanlæg, hvor det bliver omdannet til energi samt et mere miljøvenligt gødningsprodukt. Vi er også med i mange spændende udviklingsforsøg bl.a. med hvidløgspulver som erstatning for zink i foderet til smågrisene«, lyder det fra virksomheden i forbindelse med sofari.

(Fotos: Tony Larsen©)

 

sofari tony 22 01sofari tony 22 03sofari tony 22 04sofari tony 22 05

 

Sommer eller ej. Kortene blandes i Føvling Bridgeklub.

I disse måneder spilles der kun hver anden mandag, mens kortene i de mørke måneder blandes hver mandag.

 

(læs videre under annoncen)

De gode pølsemænd 

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

Der er gang i kortene i et mødelokale i Medius, men mandagens start blev lidt forsinket.

Der var besøg fra Sydbank, idet Sydbank Fonden har bevilget 15.000 kroner til klubben som tilskud til en kortblandemaskine.

Pengene blev overrakt af filialchef Lisbeth Kjær fra Sydbank i Vejen.

Nu skal de sidste penge til maskinen findes.

- Vi er 40 spillere hver gang og har da fået otte nye spillere på det seneste, fortæller Niels Kristian Jensen til migogvejen.

Bridgespillet har omkring 100 år på bagen.

(Fotos: migogvejen©)

 

føvling bridgeklub 22 01

Formanden, Thomas Lauridsen, bød velkommen til aftenens bridgespil i Medius.

 

føvling bridgeklub 22 02

Føvling Bridgeklub fik 15.000 kroner fra Sydbank Fonden. Det er fra venstre Grethe Schrøder, Lisbeth Kjær fra Sydbank, Niels Kristian Jensen, Thomas Lauridsen og Bjarne Petersen.

 

føvling bridgeklub 22 03føvling bridgeklub 22 05

 

Traditionen tro blev der afviklet mindeaften i Klelund 4. maj.

Det skete ved mindestenen, der blev sat til minde over de syv soldater, der mistede livet, da et engelsk bombefly blev skudt ned af tyskerne i februar 1944.

Hjemmeværnet og mange civile borgere deltog i arrangementet, hvor talen traditionen tro blev holdt af borgmesteren - i år Frank Schmidt-Hansen (C).

(Fotos: Tony Larsen)

 

Læs mere om mindestenen og nedskydningen af flyet:

https://www.visitvejen.dk/visitvejen/planlaeg-din-tur/mindesten-over-et-engelsk-bombefly-gdk849264

 

klelund minde tb 22 01klelund minde tb 22 02klelund minde tb 22 04

Vejen Teaterforening - Dyrene i Hakkebakkeskoven

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

Fremtiden for LAG Vejen-Billund er uvis, men der er millioner at hente.

 

(læs videre under annoncen)

Vejen Teaterforening - Dyrene i Hakkebakkeskoven

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

- Den nuværende LAG Vejen-Billund stopper med uddeling af midler senere dette år, men hjælper alle ansøgere færdig med igangværende projekter, skriver udviklingskonsulent Merethe Juul i en pressemeddelelse.

- Der er samtidig igangsat en proces med etablering af en ny LAG, som har til opgave at udvikle landdistrikterne i Vejen og Billund kommuner i perioden 2023-2027. Til arbejdet følger ca. 2,5 mio. kr. pr. år til projekter i landdistrikterne, lyder det videre.

Den nuværende LAG har taget initiativet til at igangsætte processen og inviterer alle interesserede i begge kommuner til at komme og deltage i informationsmødet om at deltage i arbejdet i den lokale aktionsgruppe.

På informationsmødet vil de tilstedeværende beslutte, om der skal etableres en ny LAG i det geografiske område, som den nuværende bestyrelse lægger op til.

- Vi har siden 2015 uddelt tilskud til mange spændende projekter i både Billund og Vejen kommune, og jeg håber, at mange er interesseret i det fortsatte arbejde med udviklingen i landdistrikterne i vores område. Med arbejdet vil du være med til at skabe arbejdspladser og mere liv i landdistrikterne i begge kommuner, siger formand Børge Jensen, Sdr. Hygum, i pressemeddelelsen.

Fremtiden drøftes ved et informationsmødet mandag 25. april på Skovpavillonen i Holsted.

(Genrefoto: LLN Press©)

 

Et halvt hundrede børn og voksne var mandag trukket i arbejdstøjet.

 

(læs videre under annoncen)

MCSyd

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

De mødtes øst for den lange grå mur ved Davidsens lager i Føvling.

Netop Davidsen og Føvling Borgerforening ønsker en forskønnelse og fremme af biodervisiteten i området, og det er nu en realitet.

15 træer foruden frø blev plantet og sået med hjælp fra bl.a. børn fra SFO, lokale borgere og medarbejdere fra Davidsen.

Vejen kommune har leveret tørstetræer til bedene, mens Føvling Borgerforening har købt de øvrige træer til fælles glæde for området.

- Fantastisk dag. Flere end 50 voksne og børn plantede eg, rødtjørn, japansk kirsebær og tørstetræer samt såede blomster fra Vild med vilje i smukt solskin. Herlig måde at forskønne indkørslen til byen og fremme biodervisiteten, lyder det fra Føvling Borgerforening.

På vegne af foreningen agerede Bodil Jørgensen i øvrigt »konen med æggene«. Hun delte påskeæg ud til børn - og barnlige sjæle - efter fuldført arbejde.

Hun glæder sig samtidig over, at gartneren hos Davidsen sørger for den fremtidige pasning af de fem områder, hvor der i dag er plantet.

(Fotos: migogvejen©)

 

føvling planter 22 01føvling planter 22 02føvling planter 22 03føvling planter 22 05føvling planter 22 06føvling planter 22 07føvling planter 22 08

 

dagens nyheder i din mailbox

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, får du dagens nyheder sendt til din mailbox.

nyhedsbrev luft

-->